intercash account  Klant login   |   intercash betalen  Betalen

Verstuur nu uw aanmaning en ontvang uw betaling snel!

Wat is een aanmaning?

Een aanmaning is een krachtig instrument om klanten te herinneren aan openstaande rekeningen. Het is een formele brief die aanspoort tot snelle betaling, nadat eerdere herinneringen niet hebben geholpen. Het versturen van een aanmaning is essentieel voor het afdwingen van betalingen en toont serieusheid in communicatie. Dit draagt bij aan goede klantrelaties door transparantie en voorkomt misverstanden. Als u te maken heeft met onbetaalde facturen, kan het sturen van een goed opgestelde laatste herinneringsbrief effectief zijn in het verkrijgen van verschuldigde bedragen. Download onder aan deze pagina een gratis voorbeeld van zo’n ingebrekestelling om uw debiteur te wijzen op zijn betalingsverplichting.

Aanmaning van Intercash

De juridische aspecten

Een laaste sommatie is cruciaal in het betalingsproces, omdat het klanten herinnert aan openstaande facturen en hen aanspoort om op tijd te betalen. Het is de eerste stap voordat verdere incassomaatregelen worden genomen door de schuldeisers. Door een duidelijke en vriendelijke reminder kunnen bedrijven klanten attenderen op hun saldo en prompte actie eisen. Het negeren van kan leiden tot extra aanmaningskosten en juridische stappen, dus het correct versturen ervan is essentieel voor effectief debiteurenbeheer en behoud van goede relaties met klanten.

Een aanmaning verzenden of ontvangen

Hoe een aanmaning op de juiste manier te versturen

Het verzenden van een aanmaning is een essentieel onderdeel van het incassoproces en vereist nauwkeurigheid en zorgvuldigheid om effectief te zijn. Hier volgen de stappen die u moet nemen om ervoor te zorgen dat uw sommatie duidelijk wordt overgebracht naar de debiteur:

1. Verzamel eerst alle gegevens voordat je de brief opstelt. Zorg dat je de naam en adres van de debiteur, factuurnummer, openstaand bedrag, vervaldatum en eerdere communicatie paraat hebt. Dit is cruciaal voor een effectieve incassoactie.

2. Kies het perfecte moment: Wacht niet te lang met het versturen van een laatste sommatie. Zodra de betalingstermijn is verstreken zonder reactie of betaling, is het tijd om actie te ondernemen.

3. Stel een professionele brief op: Begin uw aanmaningsbrief door eerst uw bedrijfsnaam, adres en contactgegevens bovenaan te vermelden. Gebruik vervolgens een formele toon in uw brief en leg duidelijk uit waarom deze herinnering wordt verzonden.

 4. Vermeld alle relevante details: Zorg ervoor dat u alle noodzakelijke informatie in uw brief vermeldt, zoals het openstaande bedrag, factuurnummer, vervaldatum en eventuele rente- of incassokosten. Wees specifiek en helder in uw communicatie.

5. Stel een redelijke betalingstermijn: Zorg ervoor dat uw brief een duidelijke termijn bevat waarbinnen de klant het openstaande bedrag moet voldoen. Dit geeft hen de kans om snel in actie te komen.

6. Stuur uw aanmaningsbrief per aangetekende post om officiële ontvangst te garanderen en bewijs van verzending en ontvangst te hebben, vooral als verdere juridische stappen nodig zijn en om incassoproblemen te vorkomen. 

 7. Bewaar alle documentatie: Zorg ervoor dat u kopieën bewaart van alle correspondentie, inclusief brieven, ontvangstbewijzen en andere relevante documenten. Het is essentieel om deze informatie bij te houden voor deze aanmaningsprocedure.

 8. Volg indien nodig op: Als er geen reactie of betaling binnenkomt binnen de gestelde termijn na het aanmanen, kunt u overwegen verdere stappen zoals een incassobureau inschakelen.

Door deze richtlijnen te volgen, vergroot u uw kans op succesvol innen van schulden en minimaliseert u mogelijke geschillen met debiteuren.

Incasso juirsten van intercash helpen u bij uw aanmaning

Hoe te reageren op een ontvangen aanmaning

Hoe ga je om met een aanmaning die je hebt gekregen?

Wanneer je een betalingsherinnering ontvangt, is het essentieel om direct actie te ondernemen. Het negeren ervan kan leiden tot juridische gevolgen en verdere incasso maatregelen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Lees grondig: Neem de tijd om alle details van de herinnering door te nemen.
 2. Controleer administratie: Bekijk of er openstaande betalingen zijn en verzamel relevante documentatie.
 3. Bevestig ontvangst: Laat de verzender weten dat je aan de betaling werkt.
 4. Onderzoek geschillen: Bespreek eventuele fouten met de crediteur. 
 5. Overweeg opties: Denk na over verschillende betaalmogelijkheden.
 6. Contacteer crediteur: Communiceer openlijk over jouw financiële situatie.
 7. Houd deadlines in gaten: Zorg dat je op tijd reageert en betaalt.
 8. Documenteer alles nauwkeurig. Reageren op een betalingsherinnering is cruciaal om problemen te voorkomen en tot een bevredigende oplossing te komen zonder verdere escalatie van het probleem.

 

Marc Tukker

Marc Tukker

Jurist

Het aanmanen van uw debiteur om te betalen via een brief is een gangbare praktijk, maar de effectiviteit laat soms te wensen over. Naast het verzenden van een laatste sommatie tot betaling, is het raadzaam om telefonisch contact op te nemen met uw debiteur. Deze persoonlijke benadering kan vaak effectiever zijn dan enkel een schriftelijke aanmaning te sturen.

Veelvoorkomende misvattingen

Er circuleren veel misvattingen en onjuiste informatie over het aanmaningsproces. Het vermijden van deze misvattingen is cruciaal om een helder begrip te krijgen van wat er echt bij komt kijken. Hier zijn enkele veelvoorkomende misvattingen die we moeten bespreken:

 1. Zijn alleen voor grote bedrijven: Dit is absoluut niet waar. Iedereen, of u nu een klein bedrijf bent of een freelancer, kan gebruik maken van een laaste sommatiebrief om openstaande betalingen te innen.
 2. Is agressief: Hoewel sommige mensen de term “aanmaning” als negatief ervaren, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Een goed opgestelde aanmaningsbrief kan professioneel en vriendelijk zijn, terwijl het nog steeds duidelijk aangeeft dat actie moet worden ondernomen met betrekking tot de openstaande betaling.
 3. Het negeren heeft geen gevolgen: Dit klopt niet helemaal. Als u een ontvangen laatste sommatie negeert, kunt u juridische consequenties verwachten zoals incassokosten of zelfs gerechtelijke stappen tegen uw schuldenaar. Deze waarschuwing staat vaak vermeld in een laaste sommatiebrief. 
 4. Eenmaal betaald, eindigt de zaak: Helaas is dit niet altijd het geval. Zelfs nadat de openstaande factuur volledig is betaald na ontvangst van een laaste sommatie, kunnen er nog verdere stappen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de betaling correct wordt verwerkt en geregistreerd.
 5. Er moet sprake zijn van wanbetaling voordat je een herinneringsbrief aangetekend stuurt: Hoewel vaak gedacht wordt dat alleen bij wanbetaling herinneringsbrieven gestuurd moeten worden, kan het ook nuttig zijn om klanten eraan te herinneren dat hun betaling binnenkort verschuldigd is voordat ze in gebreke blijven. Dit helpt hen eraan denken tijdig te betalen.

Het vermijden van deze misvattingen zal helpen bij het effectiever gebruik maken van het proces door middelen die beschikbaar staan ​​voor efficiëntere afhandeling, wat ten goede komt aan de cashflow.

Een gratis voorbeeld aanmaning

Wij helpen u graag om te zorgen dat uw brief goed en rechtsgeldig in elkaar zit. Daarom hebben wij voor u een gratis voorbeeld gemaakt, zodat u snel en daadkrachtig kunt optreden na het verstrijken van het betaaltermijn van uw factuur. Pas het voorbeeld aan naar uw eigen gegevens, en u kunt gemakkelijk de aanmaningsbrief versturen naar uw klant.

Download hieronder de gratis de voorbeeld in PDF of Word:

 

Het verschil aanmaningen en ingebrekestellingen uitgelegd

Een herinnering is een vriendelijke betalingsherinnering die wordt gebruikt wanneer een betalingstermijn is verstreken, terwijl een aanmaning een formelere en assertievere stap is na eerdere herinneringen zonder resultaat. Herinneringen nodigen uit tot betaling, terwijl aanmaningen juridische consequenties benadrukken en dienen als laatste waarschuwing voor verdere acties zoals het inschakelen van incassobureau of gerechtelijke stappen.

Veel gestelede vragen

Hoeveel herinneringen voor een aanmaning te verzenden?

Het aantal herinneringen voordat u een laatste sommatie suurt, dat kunt u zelf bepalen. Het is niet verplicht om deze te verzenden te verzenden. Indien de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen voorbij is, kunt u direct een incasso procedure starten. Echter, het is voor uw klantrelatie wel aan te raden om eerst een herinnering te versturen en daarna nog een laatste sommatie tot betaling.

Wanneer aanmaning sturen?

Wanneer een aanmaning sturen voor uw openstaande factuur? Vaak stuurt u deze na een herinnering te hebben verzonden. Indien de factuur over de betalingstermijn van 30 dagen na factuur dataum heen is, is het niet verplicht om deze brief te verzenden.

Een incasso zonder aanmaning, mag dat?

Ja, u mag een incasso zonder aanmaning te hebben verzonden opstarten. Wel is van belang dat de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen om is.

Hoeveel aanmaningen moet je versturen?

Hoeveel aanmaningen je moet versturen naar de klant, is geheel afhankelijk wat u zelf wil. U kunt na een eerste aanmaning ook een 2e aanmaningsbrief versturen. Het is dus geheel aan u zelf hoeveel u er wilt verzenden.

Herinnering verplicht voor aanmaning te versturen?

Het is niet verplicht om voor een aanmaning een herinnering te verzenden. 

Gratis advies nodig of nog vragen?

Heeft u een vragen? Onze juristen staan u graag te woord om u verder te helpen!

Bel ons op telefoonummer: 038 – 332 63 09

check 1 Direct een jurist met kennis aan de lijn

check 1 Gratis juridisch advies

check 1 Op werkdagen van 9:00 – 17:30 bereikbaar

check 1 Gratis voor ondernemers en ZZP-ers