Minnelijke incasso
Home - Minnelijke incasso
Een minnelijke incasso traject bestaat uit 4 verschillende stappen. Zo is dit minnelijke traject de eerste stap van het volledige incassotraject, waarin uw debiteur aangeschreven wordt door een incassobureau om de openstaande vordering te voldoen.
Het minnelijke incassotraject verloopt bij Intercash via de No cure No pay methode. De kosten worden dus verhaald bij uw debiteur. Op deze pagina leest u alles met betrekking tot het minnelijke incasso traject, welke al uw vragen zullen beantwoorden.
Voor 16:00 uur uw minnelijke incasso ingediend? Dezelfde werkdag actie (!)
Wat is een minnelijke incasso?
Een minnelijke incasso is de fase in het incassotraject waarin zonder tussenkomst van de rechter het incassobureau de vordering probeert te incasseren. Dit traject wordt daarom vaak ook het buitengerechtelijk incassotraject genoemd.
De minnelijke incassoprocedure start met een vriendelijke aanmaning aan uw debiteur vanuit het incassobureau. Indien de vordering na deze vriendelijke aanmaning niet is voldaan, zal de druk opgevoerd worden.
Vrijblijvend advies over uw Minnelijke incasso?
Vul uw gegevens in, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Klantervaringen van minnelijke incasso
Hoe werkt minnelijke incasso?
- Opdracht indienen: U dient uw opdracht tot een minnelijke incasso online in, eenvoudig en snel via ons portaal.
- Analyse en dosieropbouw: Onze juristen analyseren uw ingediende minnelijke incasso opdracht om de haalbaarheid van de vordering te beoordelen en maken een incasso dossier aan.
- Communicatie met uw debiteur: We benaderen uw klant in dit minnelijke traject via diverse kanalen om de betaling zo snel mogelijk te realiseren.
- Minnelijke schikking of juridische stappen: Bij geen betaling kunnen we overgaan tot het gerechtelijke incasso traject.
- Betaling: Indien de betaling binnen is, ontvangt u van ons de volgende werkdag uw betaling op uw rekening.
Hoe verloopt het minnelijke incasso traject?
Intercash werkt een met een bewezen effectieve methode voor het minnelijke incasso traject. Ons doel is om zo snel mogelijk de betaling te innen van uw debiteur, wat wij op onze eigen unieke wijze doen. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe het traject in zijn werking gaat en wat u kunt verwachten.
Laatste herinnering of aanmaning
Stuur uw debiteur een laatste betalingsherinnering (ook wel aanmaning genoemd) en geeft een korte termijn aan waar binnen de betaling voldaan moet worden. Indien uw klant een particulier betreft, dient u eerst een officiële laatste herinnering te sturen, welke aan de vereisten van de wet voldoet.
Deze laatste herinnering wordt ook wel een WIK brief genoemd. Met deze brief krijgt de debiteur nog eenmalig de kans om de betaling te voldoen binnen 14 dagen na ontvangst zonder extra kosten zoals incassokosten en wettelijke (handels) rente.
Let op dat deze brief aan de wettelijke vereisten voldoet van de wet! Onze specialisten kunnen ook voor u deze WIK brief opmaken en verzenden.
De start van het incasso traject
Indien er geen betaling heeft plaatsgevonden na het verzenden van de laatste herinnering, is het tijd om incassobureau Intercash in armen te nemen. U dient online uw vordering bij ons in via de website, en één van onze juridische experts gaat voor u aan de slag om een incasso dossier aan te maken. Voordat we dit doen, zullen we eerst checken of we alle stukken in bezit hebben en of de vordering kloppend is.
Het incasso traject zelf
Nadat we een dossier hebben aangemaakt, gaat er een sommatie uit via brief, mail, WhatsApp en sms met een betaalverzoek naar uw debiteur. Ook bellen wij uw debiteur om er achter te komen waarom de vordering nog niet is voldaan. In dit proces gaan we stap voor stap uw debiteur dringender aanmanen. Als laatst zullen we de debiteur een aanzegging dagvaarding verzenden.
Nadat de incassoprocedure is verlopen zijn er diverse mogelijkheden:
- Uw debiteur heeft de betaling voldaan
- Er is een betalingsregeling getroffen
- U besluit niet verder te gaan met het incasso traject
- We starten een gerechtelijke incasso procedure, welke in de volgende paragraaf uitgelegd wordt
Intercash is uw betrouwbare partner
Wat als de debiteur niet betaalt in het minnelijke incassotraject?
Als uw debiteur de betaling niet heeft voldaan in het minnelijke incasso traject, dan kunnen wij in overleg met u overgaan tot een gerechtelijke incasso procedure.
Deze procedure start met het opmaken van een dagvaarding. In de dagvaarding moeten wij alle rechtsfeiten vermelden. De deurwaarder gaat de dagvaarding betekenen bij uw debiteur, welke dan officieel wordt opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen.
Veel debiteuren schrikken van deze maatregelen en gaan vaak alsnog over stag om de betaling te voldoen alsvorens de rechtbank de zaak in behandeling neemt..
Indien de betaling nog niet is voldaan, laten we de zaak voorkomen bij de rechter. Daarbij wordt u bijgestaan door één van onze ervaren juristen.
De rechter zal dan vonnis wijzen en de verliezende partij veroordelen. Indien u een toewijzend vonnis heeft kunnen we beslagmaatregelen treffen om de betaling te innen.
Minnelijke incasso versus gerechtelijke incasso
Het minnelijke en gerechtelijke incassotraject behoren samen tot het gehele incassotraject.
Het minnelijke (buitengerechtelijke) incasso traject is het voorstadium van het gerechtelijke incassotraject. In dit traject tracht het incassobureau om de openstaande vordering te innen zonder dat de rechter hierbij van pas komt.
In dit traject ontvangt uw debiteur een brief, mail, sms en WhatsApp met een aanmaning om over te gaan tot betaling. De debiteur kan gemakkelijk betalen via het bijgevoegde betaal link. In dit traject hebben we de bereidwilligheid nog nodig van de debiteur.
Als het niet is gelukt in het minnelijke traject om betaling te krijgen, kunt u kiezen om het gerechtelijke traject te starten. In dit traject maakt één van onze juristen de dagvaarding op, waarin alle rechtsfeiten in komen te staan.
Indien de dagvaarding gereed is gemaakt door ons, verzenden wij deze na goedkeuring van u naar de deurwaarder (gerechtsdeurwaarder) welke naar de debiteur zal gaan om de dagvaarding te betekenen. Tijdens het betekenen kijkt de deurwaarder wanneer er plek is bij de desbetreffende rechtbank en schrijft deze op de dagvaarding. Hierna overhandigd hij dit exploot aan de debiteur.
Tijdens de zitting zal de rechter een oordeel vellen over de zaak en zal dan uitspraak (vonnis wijzen) doen. Na een behaald vonnis, kunnen er beslagen gelegd worden op de eigendommen van de debiteur om de betaling te innen.
Voor 16:00 uur uw zaak ingediend? Dezelfde werkdag actie (!)
Veel gestelde vragen over minnelijke incasso
Welke stukken moet ik aanleveren?
We ontvangen natuurlijk zoveel mogelijk stukken die uw vordering kunnen onderbouwen om een goed incassodossier aan te leggen. U kunt hierbij denken aan de overeenkomst, facturen, herinneringen en communicatie.
Indien we in het traject meer stukken nodig hebben, zal uw vaste zaak bemiddelaar hier om vragen.
Indien u onderstaande stukken kunt overleggen, ontvangen wij deze graag bij het indienen van uw incasso-opdracht:
- De overeenkomst
- Alle correspondentie met uw debiteur
- Een toelichting hoe de zaak in elkaar zit
- Facturen
- Herinneringen
- Aanmaningen
- Indien van toepassing en ter hand gesteld, de algemene vorwaarden van u
- Aflever bewijzen
Wat is de slagingskans van het traject?
Als u Intercash inschakelt om uw openstaande vorderingen te innen, kunt u er bijna van uitgaan dat wij uw vordering snel zullen innen. In 88% (cijfers van 2023) van alle minnelijke incasso’s weten wij de openstaande vorderingen te innen.
Moet ik eerst nog een herinnering en of aanmaning sturen?
Het is geheel afhankelijk van uw type klant of u nog een herinnering moet sturen. Er zit namelijk een verschil in een zakelijke klant en een particuliere klant.
Bij een zakelijke vordering hoeft u geen herinnering te verzenden. U mag namelijk direct een incassobureau inschakelen indien uw debiteur niet binnen de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen heeft betaald.
Bij een particuliere debiteur dient er eerst een verplichte wettelijke WIK brief verzonden te worden. Deze brief moet aan een aantal eigen van de wet voldaan worden. Zo moet de exacte hoogte van de incassokosten vermeld worden en dient u te vermelden dat de klant dit verschuldigd wordt na 14 dagen van het ontvangen van de brief.
Kan ik ook direct een gerechtelijke procedure starten?
Het is niet verplicht om eerst een incasso traject te starten voordat u een gerechtelijk incassotraject wilt starten. Indien uw debiteur in gebreke is met het te laat betalen van de factuur, kunt u meteen een gerechtelijke procedure starten.
Vaak is het wel aan te raden eerst een buitengerechtelijke procedure te starten, gezien in de meeste gevallen wij de vordering in dit traject al innen. Ook vanuit het oogpunt op de kosten is dit raadzaam, gezien u anders al griffierecht en betekeningskosten moet voorschieten.
Nog vragen over minnelijke incasso?
Bel ons op telefoonnummer: 038 – 332 63 09
- Direct een jurist met kennis aan de lijn
- Gratis juridisch advies
- Op werkdagen van 9:00 – 17:30 bereikbaar
- Gratis voor ondernemers en ZZP’ers
Waarom kiezen voor Intercash?
- Direct een jurist met kennis aan de lijn
- Gratis juridisch advies
- Op werkdagen van 9:00 – 17:30 bereikbaar
- Gratis voor ondernemers en ZZP’ers
Liever even bellen?
Eeven sparren over uw zaak?
Marc Tukker
klanten fluisteraar