intercash account  Klant login   |   intercash betalen  Betalen

Alles wat u moet weten over de nieuwe Wet Kwaliteit Incassodienstverlening

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wijzigingen in wet- en regelgeving die invloed kunnen hebben op uw bedrijfsvoering. Een recente ontwikkeling die relevant is voor veel bedrijven is de introductie van de nieuwe Wet Kwaliteit Incasso Dienstverlening (WDI). In deze blog bespreken we wat deze wet inhoudt, hoe deze van invloed kan zijn op uw bedrijf, wanneer deze in werking treedt, en wat u moet doen om eraan te voldoen

 

Marc Tukker

Marc Tukker

Jurist

Ik ben verheugd dat de nieuwe wetgeving eindelijk is doorgevoerd. Hierdoor wordt ons vak niet alleen beschermd tegen de incassopraktijken van onethische spelers op de markt, maar wordt ook de professionaliteit van de gehele sector versterkt. Intercash heeft zich geregistreerd en voldoet aan alle vereisten van de nieuwe wetgeving, waardoor we onze klanten de zekerheid kunnen bieden van een eerlijke en transparante dienstverlening.

Wat is de Wet Kwaliteit Incasso Dienstverlening?

De Wet Dienstverlening Incasso, ook wel bekend als de WDI, is een nieuwe regelgeving die tot doel heeft om consumenten te beschermen tegen agressieve incassopraktijken en om de transparantie en eerlijkheid in de incassobranche te bevorderen. De wet legt specifieke eisen op aan incassobureaus en bepaalt hoe zij moeten omgaan met consumenten en hun schulden.

Belangrijkste kenmerken van de WDI:

  1. Verbod op Dreigende en Misleidende Communicatie: Incassobureaus mogen geen dreigende taal, intimidatie of misleidende informatie gebruiken bij het benaderen van consumenten met openstaande schulden.
  2. Transparantie Vereist: Incassobureaus moeten transparant zijn over de kosten van de incassodiensten en de hoogte van de schuld. Dit omvat het verstrekken van duidelijke informatie over eventuele bijkomende kosten zoals rente en incassokosten.
  3. Redelijke Betalingsregelingen en Bescherming van Kwetsbare Consumenten: Incassobureaus moeten consumenten de mogelijkheid bieden om redelijke betalingsregelingen te treffen, rekening houdend met hun financiële situatie, en bijzondere zorg besteden aan kwetsbare consumenten, zoals consumenten met een laag inkomen of psychische problemen.
  4. Klachtenprocedure en Boetes bij Overtredingen: Incassobureaus moeten een klachtenprocedure hebben en consumenten informeren over hoe zij een klacht kunnen indienen. Overtredingen van de WDI kunnen leiden tot boetes en andere sancties voor incassobureaus.

Registratie Verplichting voor Incassobureaus:

Om incassokosten in rekening te kunnen brengen, zijn incassobureaus verplicht om geregistreerd te zijn bij een Justis. Alleen geregistreerde incassobureaus kunnen rechtmatig incassokosten innen bij consumenten. Justis zal toezicht houden en incassobureaus controleren.

Wanneer treedt de WDI in werking?

De Wet Dienstverlening Incasso treedt op 1 april 2024 in werking. Het is belangrijk om tegen die tijd volledig op de hoogte te zijn van de eisen van de wet en ervoor te zorgen dat uw bedrijf aan alle vereisten voldoet.

Wat betekent dit voor uw onderneming?

Als ondernemer die gebruikmaakt van incassodiensten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u samenwerkt met een geregistreerd incassobureau dat voldoet aan de eisen van de WDI. Dit omvat het kiezen van een betrouwbare partner die transparant is over kosten, eerlijke betalingsregelingen aanbiedt, zich houdt aan de regels met betrekking tot communicatie met consumenten, en speciale aandacht besteedt aan kwetsbare consumenten.

Door te voldoen aan de eisen van de WDI, kunt u niet alleen juridische problemen voorkomen, maar ook uw reputatie als eerlijke en betrouwbare ondernemer behouden.

Hoe kunt u voldoen aan de WDI?

  1. Kies Een Geregistreerd Incassobureau: Doe onderzoek en kies een incassobureau dat geregistreerd staat bij een erkende toezichthouder.
  2. Zorg Voor Transparante Communicatie: Zorg ervoor dat alle communicatie met consumenten duidelijk en transparant is, met name wat betreft kosten, betalingsregelingen en klachtenprocedures.
  3. Train Uw Personeel: Zorg ervoor dat uw personeel op de hoogte is van de eisen van de WDI en hen traint in het omgaan met consumenten op een eerlijke, respectvolle en zorgvuldige manier.

In het kort, de nieuwe Wet Dienstverlening Incasso is bedoeld om de incassobranche te reguleren en consumenten te beschermen tegen oneerlijke praktijken. Door te kiezen voor een geregistreerd incassobureau en te zorgen voor transparante communicatie, kunt u voldoen aan de eisen van de WDI en uw bedrijf beschermen tegen juridische problemen.

 

Nog vragen over de nieuwe WDI?

Onze juristen staan u graag te woord om u verder te helpen!

Bel ons op telefoonummer: 038 – 332 63 09

check 1 Direct een jurist met kennis aan de lijn

check 1 Gratis juridisch advies

check 1 Op werkdagen van 9:00 – 17:30 bereikbaar

check 1 Gratis voor ondernemers en ZZP-ers

Deel deze blog

Meer blogs